Pasar al contenido principal
Projecte temàtic / Educació

Què funciona en educació?

banner-que-funciona-educacio
Logo Ivalua
Logo Fundacio Bofill

 

Ivàlua i la Fundació Jaume Bofill posen en marxa una iniciativa conjunta que mantenint les finalitats i la independència de cada institució contribueixi a la promoció i l’ús de l’evidència en la posada en marxa de polítiques, programes i projectes innovadors en el camp de l’educació, amb l'elaboració d'una publicació periòdica semestral amb dues revisions de revisions sistemàtiques sobre un tema concret i la realització de seminaris restringits i oberts relacionats amb algun dels temes de la publicació, així com la realització d’una jornada anual de caràcter internacional sobre un dels temes explorats en les revisions.

El camp educatiu és un camp en el que fa relativament poc temps que es comença a tenir present que cal realitzar avaluacions de les polítiques i els programes que es posen en marxa. No només avaluar la implementació de les polítiques i dels programes sinó la seva efectivitat i el seu “impacte” (els seus resultats per exemple en termes d’aprenentatge) i dels efectes a llarg termini que els resultats tenen sobre els individus, sobre l’economia i sobre la societat.

Les avaluacions contribueixen a millorar el coneixement i a prendre decisions sobre les polítiques educatives: sobre el seu llançament, el seu manteniment, la seva reforma, la seva supressió. Les avaluacions creen EVIDÈNCIA.

El món anglosaxó ens porta uns anys d’avantatge amb la utilització de l’evidència en la presa de decisions públiques en l’àmbit educatiu (Evidence-Based Education Policy) i amb l’aparició d’iniciatives que promouen tant la realització de revisions sistemàtiques de les avaluacions realitzades de programes i polítiques com la creació de bases de dades i repositoris a l’abast de tothom sobre aquelles iniciatives que han estat més efectives (WHAT WORKS).

  • Als Estats Units, per exemple, el What Works Clearinghouse –centre impulsat des de l’any 2002 per l’Institute of Education Sciences del Govern Federal dels EUA– revisa periòdicament l’evidència existent sobre l’efectivitat de diferents programes educatius, i, mitjançant publicacions de diferent format, fa accessible els resultats d’aquestes revisions a responsables polítics, recercadors i membres de la comunitat educativa.
  • Aquest és el mateix propòsit que persegueixen el Center for Data-Driven Reform in Education de la Universitat Johns Hopkins i la seva Best Evidence Encyclopedia, o, al Regne Unit, l’Education Endowment Foundation (reconeguda pel govern britànic com el centre “what works” especialitzat en l’àmbit educatiu) o l’Institute for Effective Education de la Universitat de York, entre d’altres.

Article QFE_Què entenem per evidències en l’àmbit educatiu?

A Catalunya, tant com a Espanya i a tants altres països del nostre entorn, les decisions sobre les polítiques educatives –sobre el seu llançament, el seu manteniment, la seva reforma, la seva supressió– rarament es basen en evidències empíriques sòlides sobre la seva efectivitat.

Què Funciona en Educació vol aportar evidència científica a la pràctica i al debat educatius, i fer-ho en un format susceptible de combinar rigor, divulgació i connexió amb els problemes educatius actuals.

Publicacions