Les polítiques actives d’ocupació són més efectives contra la pobresa infantil quan tenen en compte la conciliació laboral i familiar
Ivàlua, el Departament d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya i UNICEF Comitè Catalunya han presentat aquest dimecres al Caixaforum Macaya de Barcelona la quarta publicació del projecte “Què funciona contra la pobresa? Àmbit pobresa infantil?”, dedicada a l’anàlisi de com les polítiques actives d’ocupació (PAO) poden contribuir a reduir la pobresa infantil. En aquest número es revisen avaluacions i estudis rigorosos d’iniciatives tant de l’àmbit nacional com internacional.
La publicació, signada per Ariane Aumaitre Balado, destaca que les PAO tenen un impacte positiu en el nivell d’ocupació a mitjà i llarg termini tot i que l’evidència sobre el seu impacte entre les mares i pares o en persones amb infants a càrrec és escassa. L’autora és doctora en Ciències Polítiques i Socials per l’European University Institute, assessora de l'OCDE des de l’any 2021 fins a l’octubre de 2024 i, actualment, responsable de projectes estratègics del Departament de Drets Socials i Inclusió de la Generalitat de Catalunya.
L’anàlisi de les PAO des de tres àmbits
Segons l’Enquesta de condicions de vida 2023 publicada per l’Idescat, a Catalunya un 26,8% dels infants i adolescents es troben en risc de pobresa, en llars amb uns ingressos nets inferiors al 60% de la mediana. D’aquests, un de cada tres (35,4%) viuen amb almenys una persona en situació d’atur.
A partir d’aquest escenari, l’autora examina polítiques per promoure l’activació laboral a diferents escenaris ( Unió Europea, Eslovènia, Alemanya, Suècia, Bèlgica, Alemanya, els EUA, Canadà i Austràlia) i des de tres àmbits: les dirigides a incrementar la demanda laboral, ja sigui a partir d’incentius per retenir llocs de treball com per crear ocupació; aquelles que es focalitzen en l’oferta, incentivant les persones a treballar o apostant per la seva formació; i, finalment, les que se centren a aconseguir una millor correspondència entre les necessitats del mercat laboral i les ofertes laborals o, dit d’una altra manera, aquelles polítiques orientades a millorar l’ajust entre les competències dels treballadors i les necessitats del mercat.
Conclusions
En aquest sentit, l’estudi destaca algunes de les polítiques d’ocupació més exitoses amb impacte en llars amb infants i adolescents, segons els tres àmbits analitzats per l’autora:
- Es constata que les polítiques d’incentius a les empreses són efectives. Per exemple, en el cas d’Eslovènia la posada en marxa d’un programa de subvencions salarials _”Employ.me”_ que va incrementar en un 30% la probabilitat d’ocupació dels participants després de dos anys.
- En el cas de la demanda, per una banda es demostra que les polítiques que incentiven les persones a buscar i mantenir una feina obtenen resultats molt positius. El programa “Working families tax credit” implementat al Regne Unit va incrementar un 10% la probabilitat de les mares solteres amb fills en edat preescolar de tenir una feina. I de l’altra, que la millora del capital humà a partir de programes de formació augmenta la probabilitat de trobar feina entre un 5% (en el cas de Finlàndia) i un 20% (a Eslovènia) a mitjà termini.
- Les polítiques orientades a millorar l’ajust entre les competències de les persones treballadores i les necessitats del mercat laboral més exitoses augmenten l’ocupació entre 3-4,5 punts percentuals en els cinc anys següents, tal com mostra l’avaluació del “Programa REA” a l’estat nord-americà de Nevada.
Recomanacions
L’autora destina la part final del seu informe a fer algunes recomanacions a tenir en compte a l’hora de dissenyar i implementar polítiques públiques relacionades amb aquesta temàtica.
- L’evidència és escassa pel col·lectiu de pares i mares i persones amb infants a càrrec, per tant, són necessàries avaluacions que mesurin l’impacte específic d’aquests programes i, en concret, sobre aquests col·lectius. Això permetria dissenyar polítiques més ajustades a les necessitats reals de les llars.
- Si l’objectiu d’una PAO és reduir la pobresa infantil mitjançant la creació d’ocupació de qualitat serà necessari pensar en inversions a mitjà i llarg termini perquè siguin positives.
- L’efectivitat de les PAO varia segons els grups demogràfics. Per a les persones amb infants a càrrec, les polítiques més positives són les que tenen en compte la conciliació laboral i familiar en incloure mesures de suport a les cures i de flexibilitat horària.
- Les PAO poden augmentar l’ocupació, però perquè tinguin efectes reals en la reducció de la pobresa han d’anar acompanyades d’altres mesures adaptades a les necessitats de les persones.
Iniciatives Què funciona?
Ivàlua i la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Economia i Finances, impulsa les iniciatives Què funciona? per a obtenir informació rigorosa sobre els resultats d’accions ja impulsades en diferents matèries per contribuir a un millor disseny i implementació de polítiques públiques.
L’Informe presentat avui és el quart d’una sèrie dedicada a la pobresa infantil, en el marc del projecte “Què funciona contra la pobresa? -.Àmbit pobresa infantil” impulsat junt amb UNICEF Comitè Catalunya. La primera de les publicacions es va centrar en les polítiques contra la pobresa infantil centrades en els primers 3 anys de vida dels nens i de les nenes, la segona en les polítiques d’educació i atenció en la primera infància i, la tercera analitzar les polítiques públiques per garantir una alimentació saludable com una de les eines indispensables en la lluita contra la pobresa infantil.
A Catalunya s’estan desenvolupament altres iniciatives ‘Què funciona en àmbits com l’educació, gènere i joventut, polítiques ambientals, cures i habitatge. Podeu consultar altres iniciatives Què funciona? a: https://ivalua.cat/ca/que-funciona
Web del projecte
Què funciona contra la Pobresa? Àmbit Pobresa infantil
Publicacions Què funciona contra la pobresa? Àmbit pobresa infantil
QFcP 00 - Presentació - Què funciona contra la pobresa infantil?
QFcP 01 - Què funciona per reduir la pobresa infantil durant les primeres etapes de la vida?
Iniciatives Què funciona?
Diferents iniciatives impulsades per Ivàlua i altres Instituciones per a revisar l’evidència en polítiques de diferents matèries