Vés al contingut

Les prestacions econòmiques, l’educació a les escoles i els programes de suport a les famílies, milloren el benestar emocional d’infants i adolescents en situació de pobresa

⦁    La situació de pobresa en infants i adolescents afecta directament al seu benestar emocional, segons una revisió d’evidència internacional basada en casos reals a països d’Europa, Amèrica del Nord i Oceania.
⦁    L’informe identifica com a principals àmbits d’actuació el socioeconòmic, l’educatiu i el familiar.
⦁    Aquesta és la cinquena síntesi que es publica en el marc del Què funciona contra la pobresa? – Àmbit Pobresa infantil, un projecte d’Ivàlua, el Departament d’Economia i Finances i UNICEF Comitè Catalunya que recopila la millor evidència disponible per millorar les polítiques públiques destinades a mitigar la pobresa infantil.
Taula rodona

Ivàlua, el Departament d’Economia i Finances de la Generalitat i UNICEF Comitè Catalunya han presentat aquest divendres al Palau Macaya de Barcelona una nova publicació del projecte ‘Què funciona contra la pobresa? - Àmbit pobresa infantil’, que dedica el seu cinquè número a analitzar les polítiques públiques per garantir el benestar emocional d’infants i adolescents en situació de pobresa. El projecte revisa la literatura existent en aquesta matèria i analitza l’efectivitat de les diferents iniciatives impulsades en l’àmbit internacional a països com els EUA, Canadà, Regne Unit, Finlàndia, Portugal, Itàlia, Austràlia o Nova Zelanda. L’objectiu és aterrar aquestes  polítiques i programes a la realitat de Catalunya. L’informe de l’Estat Mundial de la Infància d’UNICEF de l’any 2021 ja apuntava que al món aproximadament un 70% de les malalties mentals cròniques es manifesten abans dels 18 anys, d’aquí la importància de les intervencions durant la infància i l’adolescència per prevenir problemes futurs.

La publicació -que signen Constanza Jacques Aviñó, investigadora sènior a l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAPJGol), i Matthew Bennett, tècnic de recerca a l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAPJGol)- incideix en el vincle entre pobresa i malestar emocional d’infants i adolescents, i en com intervenir per trencar aquesta relació.

 

Polítiques i programes que milloren el benestar emocional d’infants i adolescents

En aquest sentit, els mateixos autors destaquen tres polítiques clau que, segons l’evidència internacional, han resultat efectives: a nivell econòmic, les prestacions monetàries flexibles i no condicionades, per exemple al lloc de residència, l’escolarització o el seguiment mèdic, i acompanyades de serveis educatius o psicosocials, i que són regulars en el temps, és a dir, que no són puntuals ni amb caràcter simbòlic; a nivell educatiu, amb programes que combinen educació emocional i participació familiar i comunitària ( dels serveis socials, de salut i les entitats territorials), amb un seguiment a llarg termini, i que aposten per  la participació activa dels infants i adolescents i el professorat; i, a nivell familiar, amb el suport i implicació parental, evitant les desigualtats de gènere, per exemple en el cas de les dones amb les càrregues de cura. 
 

Recomanacions per al disseny de polítiques públiques

De l’evidència sintetitzada se’n poden extreure algunes recomanacions i implicacions pràctiques que poden ser útils per al disseny de polítiques públiques a Catalunya:
⦁    Incorporar una perspectiva interseccional que adapti els programes a les condicions estructurals, socials, materials i simbòliques dels infants i adolescents en situació de pobresa i les seves famílies. 
⦁    Impulsar programes multidimensionals que incloguin accions diverses per promoure el benestar emocional dels adolescents i els infants, com ara tallers de gestió emocional, activitats esportives, xarxes de suport o vincles amb animals, entre d’altres. 
⦁    Oferir formació específica al professorat perquè pugui integrar els programes i els seus principis de manera sostenible en la pràctica quotidiana, i comptar amb persones expertes en educació emocional i salut mental, combinant expertesa interna i suport extern vinculat a l’entorn comunitari
⦁    La durada dels programes ha de ser a llarg termini per garantir la sostenibilitat dels canvis. A més, han d’incorporar indicadors que permetin veure com evoluciona el benestar emocional i el rendiment acadèmic dels nens i les nenes. 
⦁    Abordar l’estigma vinculat a factors socials i a la salut mental, especialment en col·lectius fortament estigmatitzats com és el cas dels nois i noies migrants no acompanyats.  
⦁    Fer participar activament als infants i adolescents en el disseny i avaluació dels programes ja que millora la seva adequació, adhesió i sentiment de pertinença.  
⦁    Facilitar l’accés a recursos comunitaris de salut mental i benestar emocional adaptats a les necessitats del territori.  
Finalment, els autors assenyalen que una intervenció i avaluació adequada ha de ser complexa, contextualitzada, participativa i sostinguda en el temps des d’una perspectiva interseccional. Només així es podrà garantir que els programes i les polítiques  en benestar emocional destinats als col·lectius d’infants i adolescents en situació de vulnerabilitat socioeconòmica o amb altres tipus de desigualtats, siguin efectius, justos i transformadors. 

 

Iniciatives Què funciona?

Ivàlua i la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Economia i Finances, impulsa les iniciatives Què funciona? en diferents àmbits temàtics per a obtenir informació rigorosa sobre els resultats d’accions ja impulsades en diferents matèries per contribuir a un millor disseny i implementació de polítiques públiques.
L’Informe presentat avui és el cinquè d’una sèrie dedicada a la pobresa infantil, en el marc del projecte ‘Què funciona contra la pobresa? - Àmbit pobresa infantil’ impulsat juntament amb UNICEF Comitè Catalunya. La primera de les publicacions es va centrar en les polítiques contra la pobresa infantil en els primers 3 anys de vida dels nens i de les nenes; la segona, en les polítiques d’educació i atenció en la primera infància; la tercera, sobre com  garantir una alimentació saludable als infants en situació de pobresa; i la quarta, abordava les polítiques actives d’ocupació i el seu impacte en les llars amb infants i adolescents.
A Catalunya s’estan desenvolupament altres iniciatives  Què funciona? en àmbits com l’educació, gènere i joventut, canvi climàtic, cures de llarga durada, habitatge, salut i emprenedoria. Podeu consultar altres iniciatives Què funciona? a:  https://ivalua.cat/ca/que-funciona 
 

Què funciona contra la Pobresa? Àmbit Pobresa infantil

Iniciatives Què funciona?

Publicació QFcP 05 - Què funciona contra la pobresa? Una revisió sistemàtica d’intervencions i programes per garantir un estat de benestar durant la infància i adolescència en contextos vulnerables

Vídeo del projecte

Presentació Acte Intervencions i programes per garantir un estat de benestar durant la infància i adolescència en contextos vulnerables

Fil sobre les intervencions a l'acte

Vídeo de l'acte de presentació Quines intervencions milloren el benestar emocional infantil i adolescent en contextos de pobresa?

Nota de premsa Les prestacions econòmiques, l’educació a les escoles i els programes de suport a les famílies, milloren el benestar emocional d’infants i adolescents en situació de pobresa