Vés al contingut

Plans Educatius d’Entorn

Els plans educatius d’entorn (PEE) són una proposta de cooperació educativa entre el Departament d’Educació i Formació Professional i les entitats municipalistes, amb el suport i la col·laboració d’altres departaments de la Generalitat de Catalunya, la finalitat dels quals és aconseguir l’èxit educatiu de l’alumnat en totes les dimensions —personal, acadèmica, social i laboral— i contribuir a la cohesió social mitjançant l’equitat, l’educació intercultural amb mirada antiracista, el foment de la convivència i l’ús de la llengua i la cultura catalanes.

Els PEE es caracteritzen per una visió educativa comunitària. Es busca que els diversos agents de l’entorn —educatius, socials, econòmics, culturals, artístics, esportius i de lleure— conformin una xarxa organitzada que vetlli per la coherència de les accions educatives que es desenvolupen en els espais escolars i els extraescolars i comparteixin objectius. Les actuacions dels PEE van adreçades especialment a infants i joves entre els 0 i els 20 anys, amb una atenció especial als sectors socials més fràgils i als que es troben en situació de vulnerabilitat.

El curs 2024-25 hi ha a Catalunya 168 Plans Educatius d’Entorn en 149 municipis.

 

Ivàlua va avaluar el disseny, la implementació i l’impacte dels Plans Educatius d’Entorn 2005-2009. Anys més tard, entre 2019 i 2021, Ivàlua va assessorar el disseny de la reconceptualització dels Plans Educatius d’Entorn 0-20, amb un conjunt de revisions d’evidència sobre les actuacions principals de la iniciativa, i en va avaluar la seva implementació. El 2025, el Departament d’Educació i Formació Professional ha encarregat una avaluació d’impacte dels Plans Educatius d’Entorn.

Avaluar l’impacte dels PEE en l’èxit acadèmic, la cohesió social i l’ús social de la llengua catalana.