Skip to main content

Ivàlua presenta una revisió d’evidència sobre diferents models de jornada escolar

Material escolar

• La revisió, que recull evidències internacionals, conclou que no existeix evidència causal robusta sobre l’efectivitat de cadascun dels models de jornada escolar: partida o contínua
• En canvi, sí que existeix evidència sobre diversos components claus de la jornada escolar com l’ampliació del temps lectiu, l’endarreriment de l’horari escolar, els menjadors universals i les activitats extraescolars
• Aquesta evidència internacional haurà de ser contrastada amb evidència més aterrada al context educatiu català

Ivàlua ha realitzat una revisió d’evidència sobre els diferents models de jornada escolar (contínua i partida), per encàrrec del Departament d’Educació i Formació Professional de la Generalitat de Catalunya. La revisió permet tenir elements de debat sobre aquests dos models diferenciats de jornada escolar que actualment coexisteixen a Catalunya amb diferències segons etapes educatives i també entre centres públics i privats. La jornada escolar contínua concentra l’horari escolar al matí, mentre que la jornada escolar partida incorpora una pausa per dinar i classes també en horari de tarda.

La revisió d’evidències internacionals conclou que no existeix evidència causal robusta sobre l’efectivitat de cadascun d’aquests models (jornada partida o contínua), però sí sobre intervencions que afecten els diversos components claus de la jornada escolar, com són l’ampliació del temps lectiu, l’endarreriment de l’horari escolar, els menjadors universals i les activitats extraescolars, que poden millorar els resultats educatius i el benestar de l’alumnat, especialment en contextos més desfavorits:

  • Pel que fa a l’ampliació del temps lectiu, pot reduir moderadament la desigualtat educativa si es reforça el currículum existent i s’ofereix atenció individualitzada.
  • L’endarreriment de l’horari escolar té un impacte limitat en l’assistència i el rendiment acadèmic, però pot afavorir el descans de l’alumnat, especialment dels qui tenien horaris molt matiners.
  • Els menjadors universals milloren l’assistència, la seguretat alimentària i els hàbits saludables, amb beneficis acadèmics concentrats a primària i especialment rellevants per a l’alumnat vulnerable.
  • Les activitats extraescolars tenen un impacte moderat en el rendiment i l’autopercepció, amb més beneficis per a l’alumnat vulnerable, tot i que no milloren l’assistència ni redueixen la conflictivitat.

Aquests resultats hauran de ser contrastats amb evidència específica en el cas de Catalunya.

Les recomanacions que es desprenen de la revisió d’evidència són les següents:

  • Considerar ampliar el temps lectiu a les escoles de primària, sempre que aquest temps es dediqui a consolidar el currículum existent i es proporcioni atenció individualitzada a l’alumnat. 
  • Millorar l’accessibilitat de les activitats extraescolars, especialment per l’alumnat en situació vulnerable.
  • Establir un diàleg entre les comunitats educatives i la de salut sobre l’hora d’inici de la jornada escolar.
  • Garantir l’accés universal i gratuït a menjadors escolars durant l’etapa de primària, i millorar les condicions d’accés per l’etapa de secundària.
  • Generar evidència sobre la jornada escolar pel sistema educatiu català.
  • Tenir en compte diferents aspectes claus en la implementació abans de reorganitzar la jornada escolar: la generació de consensos amb la comunitat educativa, l’afectació a la qualitat i condicions de treball, el cost econòmic, la inclusió de l’alumnat vulnerable i l’adaptació als diferents contextos territorials.

 

La Jornada escolar a Catalunya

A Catalunya, fins al curs 2011-2012 tots els centres d’educació primària i secundària tenien una jornada escolar partida. Tanmateix, a partir d’aquest moment es van produir una sèrie de canvis a favor de la jornada escolar intensiva als centres públics, amb importants diferències segons l’etapa educativa.
Als centres de primària la jornada segueix sent majoritàriament partida, a excepció d’un nombre reduït de 25 escoles públiques que actualment formen part d’un pla pilot que va iniciar el Departament d’Ensenyament el curs 2012-13.
Des del curs 2012-2013, als centres de secundària la jornada ha passat a ser majoritàriament intensiva als centres públics (72 %), mentre que els centres privats mantenen la jornada partida, deixant força heterogeneïtat en l’oferta horària al llarg del territori.