Skip to main content

Coincidint amb el Dia Internacional de les Cures i el Suport llancem la publicació inicial del projecte Què funciona en cures de llarga durada?

• El projecte està impulsat per Ivàlua, la Diputació de Barcelona, la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i La Confederació.
• Es tracta d’un projecte de recopilació, anàlisi i transferència d’evidència per a millorar les polítiques públiques de cures de llarga durada.
• La publicació inicial explica el context de les cures de llarga durada a Catalunya i en presenta el projecte.
Què funciona en cures

Amb motiu del Dia Internacional de les Cures i el Suport, Ivàlua, la Diputació de Barcelona, la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i La Confederació llancem la primera publicació del projecte Què funciona en cures de llarga durada? que vol contribuir a millorar el disseny i la implementació de polítiques i serveis de cures de llarga durada, recollint, filtrant, endreçant i presentant en un format accessible l’evidència científica disponible en aquesta matèria.  En aquesta primera publicació s’explica el context de les cures de llarga durada a Catalunya i es presenta aquest projecte. Les futures publicacions es centraran en serveis i prestacions  específiques, com són el Servei d'Atenció Domiciliària, els centres de dia, els habitatges amb suport, l’assistència personal, entre d’altres.
El projecte posa el focus en què funciona per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i en situació de dependència, per millorar les condicions laborals dels i les professionals que s’hi dediquen, i les condicions en què es proveeix la cura en l’àmbit familiar, així com també per redistribuir les càrregues de cures entre els diferents actors.

Context de les cures de llarga durada a Catalunya
Malgrat la importància de les cures socials en la nostra societat, el reconeixement i la centralitat de què disposen les cures de llarga durada (CLLD) en l’àmbit de les polítiques públiques encara és limitat. La manca de lideratge públic en el desplegament de serveis i prestacions ha generat com a resultat un sector altament externalitzat, mercantilitzat i fragmentat, amb baix control públic i on la prioritat en la reducció de costos ha produït efectes negatius en la qualitat, condicions laborals i capacitat d’autonomia i decisió de les persones implicades. Addicionalment, la responsabilitat sobre com desplegar i articular els serveis es delega a uns ens locals sense capacitat financera per donar resposta al repte de l’envelliment de la població.  
L’any 2021 l’esperança de vida en néixer a Catalunya va ser de 84 anys, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Junt amb la baixada de la natalitat, es projecta un envelliment de la població, amb una taxa de dependència que passaria del 54,2% el 2022 al 62,9% el 2035. Aquest envelliment de la població podria augmentar el percentatge de persones que necessiten CLLD.
En aquest context, el projecte Què funciona en cures de llarga durada vol contribuir a millorar el disseny i la implementació de les polítiques i serveis de cures de llarga durada, recollint, filtrant, endreçant i presentant en un format accessible l’evidència científica disponible.

Iniciatives Què funciona?
La política  basada en evidència és un enfocament de disseny i gestió de les polítiques públiques que subratlla el valor  de la recerca científica per informar la presa de decisions. A través de revisions d’evidència es pot conèixer què funciona i què no funciona, i per a qui, en un determinat àmbit d’intervenció. Així, les iniciatives Què funciona? impulsen revisions d’evidència que recopilen sistemàticament l’evidència disponible sobre polítiques concretes per facilitar-ne el seu ús. En altres paraules, l’evidència rigorosa es posa a l’abast dels públics interessats, principalment del sector públic i el tercer sector, per tal que les intervencions que impulsen esdevinguin més efectives i eficients.
Ivàlua ha desenvolupat i desenvolupa projectes Què funciona? en matèries com la pobresa infantil (amb el Departament d'Economia i Finances de la Generalitat i UNICEF Comitè Catalunya); el gènere i la joventut (amb els Departaments de Drets Socials i Inclusió, Agència Catalana de la Joventut, i d’Igualtat i Feminisme); sobre educació (amb la Fundació Jaume Bofill); i el projecte que es posa en marxa sobre cures de llarga durada. Addicionalment, aviat llançarem projectes en matèria d'habitatge i canvi climàtic.

Dia Internacional de les Cures i el Suport 
Les Nacions Unides han proclamat el 29 d’octubre com el Dia Internacional de les Cures i el Suport per reconèixer la importància de les cures. Aquesta iniciativa pretén donar visibilitat a la responsabilitat compartida de la cura, la necessitat de millorar les condicions laborals dels i les professionals de la cura i el paper essencial que tenen les persones cuidadores en la construcció d’una societat més justa i solidària.

 

Què funciona en cures de llarga durada?
Publicació QFCLLD 00 - Què funciona en cures de llarga durada? Conceptualització, context i presentació del projecte
Iniciatives Què funciona?

 

Avaluacions d’Ivàlua relacionades temàticament:
Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) 
Necessitats de Cures a Catalunya 
Programa TempsXCures 
Apartat web temàtica Afers Socials i Desigualtat