Vés al contingut

Què funciona en educació? El moviment What Works es posa en marxa a Catalunya

La Fundació Jaume Bofill i Ivàlua han iniciat el projecte Què funciona en educació?, una aposta conjunta per aportar evidència científica al debat sobre la política i la pràctica educatives, connectant el rigor analític amb els reptes educatius plantejats al nostre país. A partir de les publicacions i els debats que es generaran, es convida a  tothom a participar sobre com millorar l'educació al nostre país.

La publicació Què funciona en educació? anirà responent, mitjançant la revisió de l’evidència publicada, sobre diferents àmbits d’intervenció educativa d’especial rellevància. Enllacem, per tant, amb un moviment internacional, genèricament denominat “què funciona” (what works), que fonamenta la seva raó de ser en l’aposta d’avançar cap a decisions i polítiques basades en l’evidència (evidence-based policy making).

La publicació en format on-line i amb un marcat caràcter divulgatiu sense deixar el rigor científic, s’inaugura amb dos articles: el primer,  Què funciona en educació: la pregunta necessària de Miquel Àngel Alegre, analista d’Ivàlua, que ens emmarca el moviment del What Works i el segon “És recomanable implantar incentius salarials per al professorat vinculats amb el rendiment acadèmic dels estudiants?” de J.Oriol Escardíbul, professor d'economia a la UB i membre de l'Institut d'Economia de Barcelona.

A partir del treball de J.Oriol Escardíbul es va celebrar el primer debat obert al públic, al Palau Macaya de l’Obra Social “la Caixa”, sota el títol Els incentius econòmics al professorat, milloren els resultats educatius?”. Hi van participar com a ponents J.Oriol Escardíbul autor de l’article, Montse Ros, secretària general de la Federació d'Educació de CCOO, Xavier Chavarria, inspector en Cap Consorci d'Educació de Barcelona, Anna Mackay, directora de l'Escola Els Pins, Carles Armengol, secretari general  de l'Escola Cristiana de Catalunya i Francesc Colomé, inspector d'educació, moderats per Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill. La presentació de l’acte va anar a càrrec de Frederic Udina, president d’Ivàlua .