
La preocupació pel canvi climàtic ha anat en augment les darreres dècades, impulsada per l’evidència científica dels seus efectes adversos sobre el planeta i les persones, i pels impactes cada cop més perceptibles per la població. Aquest fenomen, causat inequívocament per les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle derivades de l’activitat humana, desestabilitza els sistemes naturals i posa en risc la seguretat planetària. Les conseqüències ja són visibles a escala global i local, inclouen impactes sobre ecosistemes, recursos hídrics, salut i infraestructura. Davant d’aquesta situació, és urgent posar en marxa mesures efectives per disminuir les emissions de GEH —mesures de mitigació— i mesures per minimitzar els efectes adversos del canvi climàtic i de reducció de la vulnerabilitat —mesures d’adaptació—.
El projecte “Què funciona contra el canvi climàtic?” vol contribuir, a partir de l’ús de l’evidència científica més rigorosa sobre quines són les intervencions més efectives i cost-efectives, al disseny i la implementació a casa nostra de les millors polítiques per lluitar contra el canvi climàtic i adaptar-se a les seves conseqüències.
- Quins són les principals polítiques de mitigació i adaptació al canvi climàtic?
- Quines polítiques s'han trobat més efectives, i quins són els elements clau de disseny que contribueixen a la seva efectivitat?
- Existeixen efectes heterogenis segons tipologia de llar o altres eixos rellevants? Hi ha intervencions que generen efectes contraproduents o indesitjats?
- Existeixen exemples de bones pràctiques que es poden prendre com a model per a la millora del disseny i la implementació de polítiques contra el canvi climàtic a Catalunya?
En termes metodològics, el projecte s’alinea amb els estàndards d’altres iniciatives “Què funciona” en marxa a Catalunya i altres països europeus. Per poder extreure conclusions sobre l’efectivitat de diferents intervencions (polítiques, serveis, permisos, regulacions, etc.) es realitza una revisió sistemàtica d’estudis acadèmics que aporten evidència causal, en la mesura del possible, i rigorosa sobre la capacitat d’aquestes intervencions d’aconseguir els seus objectius. En altres paraules, l’enfocament “Què funciona” prioritza l’evidència generada a partir d’avaluacions d’impacte que empren mètodes experimentals i quasi-experimentals robustos. Més concretament, prioritza l’evidència recollida en revisions sistemàtiques; quelcom que, d’una banda, converteix els productes generats en el marc del projecte en “revisions de revisions”, i de l’altra, força —donada l’escassa tradició d’avaluació al nostre país— que bona part de l’evidència considerada hagi estat generada en altres contextos. Ara bé, que es prioritzin aquestes fonts d’informació no significa que siguin les úniques considerades. Les persones recercadores complementen aquesta informació amb anàlisis de polítiques específiques (estudis primaris), així com anàlisis realitzades a partir d’altre tipus de mètodes, quan ho consideren pertinent i necessari.
- Fer accessible l’evidència científica sobre quines mesures són efectives i cost-efectives per reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle (polítiques de mitigació).
- Fer accessible l’evidència científica sobre quines mesures són efectives i cost-efectives per reduir les conseqüències del canvi climàtic en el benestar planetari i humà (polítiques d’adaptació)
- Promoure que aquesta evidència sigui incorporada als processos de disseny, presa de decisions i implementació de les polítiques climàtiques a Catalunya.
Publicacions
