Vés al contingut

El Regne Unit decreta l'obertura de dades d'investigacions i recerques acadèmiques finançades amb diner públic

Les investigacions acadèmiques finançades amb diners dels contribuents seran d'accés lliure al Regne Unit a partir de l'any 2014. Des d'aquesta data qualsevol persona, empresa, universitat o institució podrà consultar i descarregar qualsevol publicació acadèmica d’aquest tipus de forma totalment gratuïta, sigui quina sigui la seva finalitat. Un salt de notables dimensions per al món acadèmic, que pretén acostar-se a la ciutadania i incrementar el valor social de les investigacions i dels seus resultats, en general difícils d'aconseguir i, en moltes ocasions, amb preus prohibitius.

La mesura ha estat impulsada pel ministre britànic de Ciència i Universitat, David Willets, i compta amb el suport de professors i investigadors universitaris contraris al que consideren amplis marges de benefici de les revistes científiques. Tanmateix, alguns acadèmics han criticat l’elevat cost de la iniciativa, calculat en uns 50 milions de lliures a l'any (uns 67.900.000 d'euros), i el fet que es carregui al pressupost dedicat a la ciència. "Això podria menyscabar la qualitat de les investigacions públiques i reduir la seva quantitat", segons afirmava a la premsa anglesa algun dels acadèmics reticents amb la mesura. El ministre de Ciència i Universitats defensa que, en el pitjor dels casos, aquesta despesa suposarà l'1% del pressupost total destinat a la ciència. 

A dia d'avui cap país compta amb un servei lliure i gratuït de consulta d'articles acadèmics com el que intenta posar en marxa el govern britànic. Un dels pocs precedents es troba als Estats Units, però només afecta les investigacions finançades pel National Institute of Health. 

Més informació 

FONT: El Confidencial