



L’habitatge és un àmbit complex que combina dimensions socials i econòmiques. És, al mateix temps, un bé essencial per al benestar de les persones i un actiu financer que té un paper important en l’economia. Aquesta doble funció contribueix a explicar les tensions i dificultats associades a l’accés a un habitatge adequat.
A Catalunya, el sistema d’habitatge presenta diverses característiques estructurals, com ara un parc de lloguer social reduït, una inversió pública per sota de la mitjana europea i una alta proporció de llars propietàries. A això s’hi afegeixen reptes com el dèficit de rehabilitació d’habitatges, la pobresa energètica o l’exclusió residencial.
Des del projecte Què funciona contra la pobresa?, àmbit d’habitatge analitza quines polítiques públiques són realment efectives per reduir l’exclusió residencial. L’objectiu és oferir coneixement rigorós i útil per orientar el disseny de polítiques informades en evidència i garantir el dret a l’habitatge per a tothom.
- Quins són els serveis, recursos i polítiques més importants per a garantir l’accés a l’habitatge?
- Quines dimensions i mesures de resultat empren aquestes polítiques? Com es relacionen amb l’accés a l’habitatge?
- Són efectives aquestes iniciatives? Ho són igual per a tothom?
- Quins són els principals eixos/reptes a tenir en compte per a la implementació de polítiques d’habitatge per tal que siguin efectives en el nostre context?
- Existeixen exemples de bones pràctiques que es poden prendre com a models per a la millora del disseny d’aquestes polítiques a casa nostra?
- Elaboració d’una síntesi d’evidència, a partir d’un encàrrec a un expert acadèmic en l’àmbit de l’habitatge.
- Presentació restringida de la síntesi d’evidència i validació, a partir d’una sessió de treball amb un grup estable de persones expertes en habitatge provinents de l’àmbit acadèmic, de les administracions públiques i del tercer sector.
- Difusió àmplia de la síntesi d’evidència, a partir dels mitjans propis de difusió de les diferents entitats i organitzacions implicades i/o interessades en aquesta iniciativa.
- Seminari de presentació pública de resultats per tal de generar debat i mobilitzar els principals actors implicats en la temàtica de la síntesi en qüestió.
- Generar Teories del Canvi plausibles sobre iniciatives en matèria d’habitatge a partir de coneixent científic robust i contrastat.
- Fomentar un cicle de generació i ús d’aprenentatges que porti a la millora de les polítiques públiques per garantir el dret a l’habitatge digne.
- Fomentar un debat polític i tècnic sobre les alternatives d’intervenció en matèria d’habitatge que tingui en compte el coneixement disponible sobre la seva viabilitat, efectivitat i eficiència.
- Afavorir la transparència i la rendició de comptes exposant quines evidències donen suport a les diferents alternatives considerades en la presa de decisions de programes i polítiques d’habitatge.
Publicacions
