Pasar al contenido principal

QFCLLD 00 - Què funciona en cures de llarga durada? Conceptualització, context i presentació del projecte

Un projecte de recopilació, anàlisi i transferència d'evidència per a millorar les polítiques de cures de llarga durada

Les cures són essencials per sostenir la vida. Per a gaudir del nostre temps, per a realitzar una tasca, per a relacionar-nos en societat, cal primer viure en un entorn adequat i tenir les necessitats bàsiques cobertes, ja siguin fisiològiques o emocionals. Així, la provisió de cures, en totes les etapes vitals, és un element central en la vertebració i organització de les societats, i la capacitat de poder satisfer les necessitats de cures fan a una societat més o menys prospera. Igualment, la distribució i responsabilitat de la provisió comporta un problema democràtic de primer ordre, creant societats més o menys igualitàries, sobretot en termes de gènere, ètnia i classe social. 
Actualment, degut a l’envelliment de la població, un dels principals reptes de societats com la nostra és l’atenció a les cures de llarga durada (en endavant CLLD). L’any 2021 l’esperança de vida en néixer a Catalunya va ser de 84 anys1. Junt amb la baixada de la natalitat, es projecta un envelliment de la població, amb una taxa de dependència2 que passaria del 54,2% el 2022 al 62,9% el 20353. Aquest envelliment de la població podria augmentar el percentatge de persones que necessiten CLLD.
Malauradament, els sistemes econòmics i Estats del benestar a Europa, inclosa Catalunya, sovint fallen en garantir les cures necessàries per a tothom i vivim el que s’ha anomenat una crisi de cures4. Actualment, existeix una manca d’oferta de cures suficients i de qualitat —basada en el model d’atenció centrada en la persona— per satisfer la demanda existent. Igualment, participar en el sector de cures, ja sigui com a proveïdor/a o receptor/a, suposa riscos materials, físics i psicològics. A més, una característica de la crisi de les cures és que les seves conseqüències es distribueixen de manera desigual entre diferents sectors socials en funció de determinants com la discapacitat, el gènere, la situació econòmica, el país d’origen o l’edat. En el cas de Catalunya, amb un model que es basa en la provisió de CLLD en l’àmbit familiar, la crisi de cures és especialment profunda.
Ara bé, per poder transformar les polítiques públiques de CLLD, cal primer entendre les limitacions de les polítiques existents i conèixer quines són les alternatives viables. En definitiva, cal saber què funciona per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i en situació de dependència, per millorar les condicions laborals de les professionals, i les condicions en què es proveeix la cura en l’àmbit familiar o no professional, així com també per redistribuir les càrregues de cures entre els diferents actors. Aquesta és la necessitat d’informació a la qual cerca donar resposta el projecte Què funciona en cures de llarga durada? Identificant, filtrant i posant en un format accessible l’evidència rigorosa existent sobre polítiques i serveis de CLLD, cerca facilitar que els decisors i decisores de política pública prenguin decisions informades. A més, donada la marginalitat de les CLLD en l’espai institucional —malgrat la seva rellevància social tant en l’àmbit productiu com reproductiu—, el projecte ha de servir per donar-los major centralitat.

Els objectius d’aquest primer número de presentació del projecte són tres:

  • Primer, a partir de la secció segona i tercera, s’ofereix un punt de partida conceptual i de diagnòstic sobre què són les CLLD i com s’organitzen actualment a Catalunya. 
  • Segon, la secció quarta busca entendre les polítiques públiques principals que componen l’actuació pública en aquest sector, incloses les característiques transversals i les persones a les quals han d’anar adreçades. 
  • Per últim, a través del document es busca establir elements estructuradors per l’anàlisi d’evidències que permetin avançar en CLLD que siguin suficients, de bona qualitat, sostenibles –tant per a les persones que les proveeixen com per a la societat en conjunt– i justes –tant en la seva recepció com en la provisió, evitant reproduir les desigualtats socials existents. 
  • La secció cinquena i última explica el projecte Què funciona en cures de llarga durada, inclosa la metodologia i objectius que vertebren els següents números.

1 Dades estretes de l’IDESCAT, 2024. 
2 Coeficient, en tant per cent, entre la població menor de 16 anys o major de 64 i la població de 16 a 64 anys. 
3 Martínez-Buján et al, 2022: 38. 
4 Tronto, 2013; Fraser, 2016.

Cures de llarga durada