Regulació de l’ús del mòbil als centres educatius
Les conseqüències de la presència i l'ús dels telèfons mòbils personals als centres educatius han estat objecte de debat en els darrers anys, tant a Catalunya com a la resta de països del nostre entorn. En els darrers anys, diversos estats i administracions regionals han emès recomanacions o regulacions d’aquests aparells, amb l’objectiu de millorar les condicions d’aprenentatge i de convivència als centres. A Catalunya, el curs 2024-25 ha entrat en vigor una nova regulació de l’ús del telèfon mòbil:
- Es prohibeix que l’alumnat de l’educació infantil i primària utilitzi cap telèfon mòbil al centre educatiu.
- A l’ESO, els centres han de triar entre a) prohibir l’ús generalitzat del mòbil en tots els espais del centre i en les activitats educatives, també de fora del centre, o b) fer una restricció general de l’ús, amb excepcions educatives.
- Als estudis postobligatoris, l’alumnat pot fer un ús responsable dels dispositius, seguint les normes del centre.
El Departament d’Educació i Formació Professional ha encarregat a Ivàlua una avaluació de la implementació d’aquesta nova regulació.
Entendre com s’ha traslladat la regulació general en la normativa i pràctica dels centres i identificar les dificultats que els centres han afrontat aquest curs per aplicar la normativa establerta.
Captar els efectes percebuts d’aquesta regulació, per part dels diversos agents de la comunitat educativa, en les condicions per a l’aprenentatge i en la convivència als centres educatius.
Identificar aprenentatges de l’experiència d'altres territoris en la regulació de l’ús dels telèfons mòbils que puguin servir per millorar les condicions d’aprenentatge i de convivència als centres educatius de Catalunya.