Vés al contingut

L’avaluació del Programa General d’Inversions de la Diputació de Barcelona realitzada per Ivàlua contribueix a la millora dels processos d’assignació de les inversions als ens locals

Ivàlua potencia la formació en avaluació amb l'objectiu d'ampliar la comunitat d'avaluació
  • L’avaluació del disseny i de la implementació del PGI busca generar evidències necessàries per a consolidar un model innovador en l’adjudicació de la inversió a nivell local, l’acomodació al territori i l’alineació a la pràctica dels seus objectius.
  • L’avaluació posa de manifest que el PGI és un instrument que suposa un pas endavant en la concertació local de la inversió pels agents implicats.
  • S’han assolit objectius com l’increment de la transparència i equitat en la distribució de fons i s’ha constatat que cal incrementar els recursos econòmics i humans, sobretot pels municipis petits.

La Diputació de Barcelona va encarregar a l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua) l’avaluació del Programa general d’inversions (PGI), un instrument que articula preferentment el suport a la inversió dels ens locals de la província de Barcelona amb una dotació econòmica per al període 2021-2024 de 260 milions d’euros. L’avaluació conclou que aquest model innovador en l’adjudicació de la inversió local ha suposat un pas endavant pels agents implicats i ha aconseguit els seus objectius principals de millora de la transparència i equitat en la distribució de fons. També s’ha constatat que cal incrementar els recursos econòmics i humans per a la seva gestió, sobretot pels municipis petits.

Les avaluacions sobre el disseny i la implementació han aportat evidències després d’aquest canvi de model del PGI que permetrà anar millorant aquest nou procés de gestió de la inversió pública en el model de concertació local de la Diputació de Barcelona. També han servit per veure l’acomodació del nou model de PGI al territori i l’alineació a la pràctica dels seus objectius amb els instruments de cooperació local de la Diputació de Barcelona a fi d’iniciar línies de millora en la seva prestació. Les recomanacions de l’avaluació indiquen que cal seguir avançant cap al disseny, la governança i la planificació compartida, tot augmentant els recursos materials i humans de cara a la millor gestió del procés formal del PGI. Finalment, es fa evident que cal mantenir les activitats de difusió del PGI per donar a conèixer el canvi de model de la inversió pública local. 

 

Programa general d’inversions (PGI)

La política de cooperació local de la Diputació de Barcelona (DIBA) per al mandat 2020-2023 s’ha concretat en el Pla de concertació Xarxa de Governs Locals 2020-2023 (aprovat pel Ple de la Diputació de Barcelona el 28 de maig de 2020). En el marc d’aquest pla, el Programa general d’inversions (PGI) és un dels tres instruments vertebradors de l’acció de la Diputació de Barcelona —juntament amb el Catàleg de serveis i els programes específics— i substitueix el que fins al 2020 es coneixia com les «Meses de concertació».

El PGI és un programa de suport econòmic de la Diputació de Barcelona orientat a promoure la nova inversió i el manteniment i la reposició d’inversions sostenibles. Està dirigit als ens locals de la província de Barcelona (ajuntaments, entitats municipals descentralitzades i consells comarcals).

El sistema per articular el suport a la inversió de la DIBA als ens locals que s’implementa a partir del PGI intenta potenciar la transparència i l’equitat en la distribució dels recursos.

 

Avaluació del PGI

L’avaluació del PGI pren com a punt de partida les inquietuds que comporta implantar un model innovador en l’adjudicació de la inversió a nivell local, l’acomodació al territori i l’alineació a la pràctica dels seus objectius amb els instruments de cooperació local de la Diputació de Barcelona. La motivació de l’avaluació, realitzada per Ivàlua a partir de mètodes mixtos, és aconseguir evidències que puguin ser útils per esbrinar com s’ha dissenyat el PGI, el seu aterratge inicial al territori i iniciar línies de millora en la seva prestació.

L’avaluació posa de manifest que el PGI és un instrument que suposa un pas endavant en la concertació local de la inversió. Aquesta és una concepció compartida pels diferents actors implicats en la política, que a més asseguren que els objectius a curt termini s’estan acomplint malgrat tractar-se d’una política pública amb grans reptes a afrontar. A nivell de resultats, cal destacar que s’han assolit objectius com l’increment de la transparència i equitat en la distribució de fons. També s’ha constatat que al tractar-se d’un procés complex, cal incrementar els recursos econòmics i humans, sobretot pels municipis petits, per tal de facilitar-ne la gestió, ja que han expressat que tenen dificultats de participació en el Pla, ja que els suposa una sobrecàrrega de treball a l’equip tècnic i administratiu dels municipis.

L’avaluació indica la necessitat de treballar per aconseguir actuacions sostenibles que passen per una major planificació i per millorar  els recursos humans tant en quantitat com en multidisciplinarietat en alguns centres gestors, així com també per potenciar l’assessorament tècnic.

D’aquesta manera, Ivàlua recomana seguir avançant cap al disseny, la governança i la planificació compartida, tot augmentant els recursos materials i humans de cara a la millor gestió del procés formal del PGI. També es fa evident que cal mantenir les activitats de difusió del PGI per donar a conèixer el canvi de model de la inversió pública local.

 

Apartat Web Avaluació

Informe Avaluació del disseny

Informe Avaluació de la implementació

Informe Benchmarking

Policy brief de resum

Infografia