Caracterització de la població sense llar de Barcelona més vulnerable: primeres dades de l’avaluació del programa “Primer la llar”
El servei ‘Primer la llar’ de l’ Ajuntament de Barcelona, posat en funcionament l’any 2015, consisteix en oferir un habitatge estable a persones sense llar com a punt de partida per iniciar el seu procés de recuperació personal i inserció social. A diferència de la xarxa normalitzada de serveis, es tracta d’una iniciativa d’accés immediat a l’habitatge amb un acompanyament socioeducatiu posterior. Inspirat en iniciatives de països com el Canadà o els Estats Units, el programa es va posar en funcionament amb un total de 50 habitatges pel col·lectiu més vulnerable de persones sense llar.
Aquesta posada en marxa s’ha materialitzat en forma de prova pilot, amb un disseny experimental implantat per Ivàlua, que permetrà valorar l’efectivitat d’aquest tipus d’intervenció.
L’avaluació encara està en curs i els seus resultats es donaran a conèixer durant l’últim trimestre del 2018. No obstant això, ja està disponible l’informe de la caracterització inicial dels 120 participants a l’avaluació. Aquest informe, a més de ser una peça clau per al procés d’avaluació, permet obtenir informació rellevant sobre quin és el perfil de persones sense llar més vulnerables que viuen a Barcelona a dia d’avui. Per una banda, aporta informació sobre el perfil sociodemogràfic en aspectes com el sexe, l’edat, els nivell d’estudis, el temps que porten sense una llar o, finalment, si presenten o no problemàtiques afegides al sensellarisme (com els trastorns mentals i/o problemes d’addicció). Per altra banda, s’inclouen aquelles dimensions en les quals Primer la Llar pretén incidir de forma prioritària: la qualitat de vida relacionada amb la salut, la recuperació personal, l’autoeficàcia i, finalment, les relacions socials.
Les dades que es presenten en aquest informe es van recollir en el procés de derivació de candidats a la convocatòria del programa Primer la Llar que va realitzar l’any 2015 el Departament de Persones Vulnerables de l’Ajuntament de Barcelona. Cada persona derivada va complimentar la fitxa de derivació en la qual es demanaven diversos aspectes relatius a la sociografia del candidat. A més, també es van administrar les enquestes relatives a les dimensions escollides per valorar l’efectivitat del programa, a través d’instruments validats.