Vés al contingut

La Generalitat de Catalunya aportarà 6,26 milions d’euros a Ivàlua durant els propers 4 anys, un 67% més respecte al contracte programa anterior

• L’aprovació del nou contracte programa entre Ivàlua i la Generalitat 2025-2028 posa les bases per a l’impuls de l’avaluació a Catalunya els propers 4 anys
• El pla estratègic d’Ivàlua 2025-28 apunta les línies generals de la institució per aquest període i el pla anual d’actuacions 2025 concreta els projectes d’avaluació per enguany
Ivàlua potencia la formació en avaluació amb l'objectiu d'ampliar la comunitat d'avaluació

L’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques - Ivàlua inicia l’exercici 2025 reforçada institucionalment amb nous instruments que impulsen la seva missió de promoure la cultura de l’avaluació de polítiques públiques com a eina de millora de l’acció de Govern, la transparència i el rendiment de comptes: el contracte-programa 2025-28, el pla estratègic 2025-28 i el pla d’actuacions 2025. Això permet una planificació estratègica per impulsar projectes d’avaluació en matèries educatives i de formació professional; de garantia d’ingressos; de polítiques socials i d’ocupació; d’atenció a la dependència i la discapacitat; polítiques ambients; polítiques feministes; i de reforma de l’administració pública. 

 

Contracte programa entre Ivàlua i la Generalitat de Catalunya 2025-28

El nou contracte programa per al període 2025-28 estableix el marc de relacions entre Ivàlua i la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu d’impulsar i realitzar més avaluacions de polítiques públiques per generar coneixement , incrementar especialment els assessoraments a les administracions públiques i participar en xarxes d’avaluació, segons s’estableixi als plans anuals d’actuacions d’Ivàlua i les addendes per a projectes concrets per als propers 4 anys. Arran d’aquest contracte programa, aprovat pel Govern al desembre, la Generalitat augmentarà les aportacions econòmiques a Ivàlua  en un 67%, elevant el pressupost en l’horitzó de 4 anys fins als 6,26 milions d’euros.  

Entre les novetats que aporta aquest nou contracte programa cal destacar que facilitarà la diversificació del finançament, l’impuls d’avaluacions amb periodicitat plurienal i la formalització de les avaluacions. Es tracta d’un document més entenedor, on es resolen alguns obstacles jurídics i en què s’incorporen nous indicadors d’assoliment d’objectius. 

 

Pla estratègic d’Ivàlua 2025-2028

El pla estratègic 2025-2028 estableix la vocació de servei a la societat d’Ivàlua a través de l’avaluació com a eina de millora i transparència, amb una actuació dinàmica i col·laborativa amb el sector públic i privat, i amb voluntat d’incrementar la innovació en l’àmbit de l’avaluació. Els dos pilars principals del pla són el rigor, com a base de l’acció avaluadora, i la incidència per fer l’avaluació més visible, útil i eficaç. Davant de reptes com l’existència de polítiques públiques poc informades en evidència, l’accés a les dades parcial i difícil i la rellevància limitada en el debat públic, s'han establert les següents missions: 

  • Esdevenir centre de referència en rigor i incidència: avaluant més, construint un vincle estructural amb les universitats catalanes, definint un nou model de relació Ivàlua-Generalitat, diversificant el finançament i aprovant un nou conveni col·lectiu d’Ivàlua.
  • Fomentar la vinculació de dades i accés sistemàtic: creant una estructura de vinculació de dades de registre administratiu en col·laboració Ivàlua-Idescat.
  • Esdevenir actors clau en els debats: creant nous productes de difusió, augmentant la presència als mitjans de comunicació i compareixent al Parlament de Catalunya.

El pla estratègic és un document creat a través d’un procés de diàleg intern amb participació de l’equip d’Ivàlua i els seus òrgans de govern, el consell rector i el consell assessor, amb la Direcció General de Pressupostos de la Generalitat de Catalunya.

 

Pla anual d’actuacions d’Ivàlua 2025

Els projectes d’Ivàlua que contempla el pla anual d’actuacions 2025 fan referència temàticament a polítiques educatives i de formació professional; de garanties d’ingressos; socials i d’ocupació; d’atenció a la dependència i la discapacitat; ambientals; feministes; i de reforma de l’administració pública. A banda d’avaluacions, enguany es donarà més èmfasi als assessoraments per tal d'incorporar l'avaluació al principi del cicle de polítiques públiques, en el moment del seu disseny.  

Alguns projectes destacats d’enguany són la Renda Garantida de Ciutadania; el programa Florence de competència en matemàtiques; les polítiques actives d'ocupació; el projecte Què funciona contra el canvi climàtic?; les llistes d’espera en l’àmbit de la dependència; el teletreball a l’administració; i la Llei 19/2020,d’igualtat de tracte i no-discriminació. 

 

Contribució d’Ivàlua al Pla de reforma i transformació de l’Administració 

Precisament, els instruments d’avaluació de les polítiques públiques són una de les 12 prioritats de la Comissió d’experts per a la definició de l’estratègia de transformació de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i la millora dels serveis públics (CETRA), una comissió creada pel Govern de la Generalitat de Catalunya el passat 8 d’octubre per emprendre un procés gradual i profund de transformació i millora dels serveis públics, impulsant la renovació de la gestió pública.

Ivàlua, a través de la directora executiva Mireia Borrell Porta, participa en aquesta comissió com a convidada en el grup d’avaluació de polítiques públiques, liderat pel professor d’ESADE i UCL Marc Esteve. 

 

Contracte programa Ivàlua-Generalitat de Catalunya 2025 

Pla estratègic d’Ivàlua 2025-28 

Pla anual d’actuacions 2025 

Article de Mireia Borrell Porta, directora executiva d'Ivàlua El 2025: Un any clau per a l'avaluació a Catalunya