Ivàlua amplia equip per avaluar mes polítiques socials i educatives dins la Generalitat de Catalunya
• Relleu a la direcció executiva d’Ivàlua, des del mes d’agost assumida per Mireia Borrell Porta, que està impulsant la institució amb el rigor i la incidència com a pilars principals
L'activitat d’Ivàlua durant aquest 2024 s’ha incrementat en la realització d’avaluacions i assessoraments per a les administracions i entitats del tercer sector social i l’impuls de nous projectes de recopilació, anàlisi i transferència d’evidències a través de tres noves iniciatives Què funciona? que se sumen a les ja en funcionament.
Cal remarcar un balanç molt positiu a nivell de projecció institucional d’Ivàlua, que ha signat enguany dues addendes amb la Generalitat de Catalunya que impliquen un increment important de recursos amb quasi 3 milions d’euros més de pressupost en tres anys i el creixement de l'equip en 13 persones, ampliant el contracte-programa entre Ivàlua i la Generalitat. Durant el 2024, també hi ha hagut relleu a la direcció executiva d’Ivàlua, que ha assumit Mireia Borrell Porta.
Enguany s’ha posat l'èmfasi en l’avaluació de projectes de rellevància social, tal com recollia el Pla Anual d’Actuacions, que és el document de planificació estratègica d’Ivàlua; polítiques cada cop més estructurals, amb un pressupost associat més gran i un impacte real superior pel que fa al benefici a la societat. Alguns projectes destacats d'aquest 2024 corresponen a avaluacions de polítiques de cures, com l’avaluació de necessitats de cures a Catalunya, en què es va identificar que més de 2 milions de persones tenen necessitats de cures físiques (el 29% de la població), o l’avaluació de la implementació del programa TempsXCures, que garanteix serveis de cures fora del temps escolar per a infants i adolescents de 0 a 16 anys. En matèria de polítiques socials, s'ha treballat en l'avaluació del disseny i la implementació de la Renda Garantida de Ciutadania amb perspectiva de gènere i també amb perspectiva d'infància. En l'àmbit de la reforma de l'administració pública, s'ha realitzat una avaluació d'impacte sobre el Teletreball.
Altres projectes a destacar en procés de realització són: en polítiques educatives, el Pla d’Educació Digital i la Reforma de la Formació Professional; en polítiques d'ocupació, l'anàlisi de necessitats i perfilat de persones en situació d'atur, i l'avaluació d'impacte als 12 mesos dels ajuts a la contractació; en polítiques d'acció climàtica, l’avaluació del tribut de cànon de residus en procés; i en polítiques de salut pública, l'avaluació d'impacte dels controls de velocitat amb radars a les carreteres catalanes.
En assessoraments destaquen els que s’emmarquen en els projectes amb la Generalitat de Catalunya, que han generat avenços en institucionalització de l’avaluació com el que ha fet possible el primer pla d’avaluacions d'un departament de la Generalitat per al període 2024-28, concretament el de Justícia i Qualitat Democràtica. Altres assessoraments destacats són en drets socialsl'acompanyament en el disseny de l'Estratègia contra la pobresa infantil, i en matèria de reforma de l’administració, l’acompanyament en l'elaboració del Pla de Govern. També s’han dut a terme projectes amb la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social per a l’impuls de l’avaluació entre aquestes organitzacions i altres assessoraments amb organismes públics.
Projecció institucional d’Ivàlua
A nivell institucional, enguany Ivàlua ha assolit una fita important en la seva relació amb la Generalitat de Catalunya, institució membre del consorci d'Ivàlua, assumint avaluacions clau en matèria d’educació i drets socials en el marc de l’ampliació dels encàrrecs del Contracte programa entre Ivàlua i Generalitat de Catalunya per mitjà de dues addendes, concretament amb els Departaments d’Educació i Formació Professional i el de Drets Socials i Inclusió. Això implica que Ivàlua assumeix noves avaluacions des d’enguany fins al 2026 que suposen recursos econòmics de quasi 3 milions d’euros per aquest període i l’ampliació de l'equip en 13 persones.
A més, els projectes per a la Generalitat de Catalunya tenen un pes important i estan relacionats amb les polítiques més estratègiques dels dos departaments. Dins de l’addenda amb el Departament d’Educació i Formació professional en destaquen les avaluacions de polítiques d'equitat educativa, educació digital i planificació docent. L’addenda amb el Departament de Drets Socials i Inclusió inclou, entre d'altres, avaluacions de les polítiques de promoció de l'autonomia personal i les polítiques de garantia d'ingressos.
Ivàlua també duu a terme projectes amb les altres dues institucions membres del consorci. Amb la Diputació de Barcelona, més enllà de fer avaluacions i formació en avaluació, s’ha endegat el projecte Què funciona en cures de llarga durada? juntament amb la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i la Confederació. I amb la Universitat Pompeu Fabra, a banda de la col·laboració en projectes relacionats amb l’acadèmia i la recerca, s’actualitza i dinamitza el Repositori d’Avaluacions de Polítiques Públiques amb noves avaluacions realitzades a Catalunya.
Relleu a la direcció
Enguany s'ha produït un relleu a la direcció executiva d’Ivàlua. Marc Balaguer va deixar el càrrec al mes de juny i la fins aleshores analista en cap, Mireia Borrell Porta, ha assumit el càrrec des de l’agost de 2024. Borrell és doctora en Política Econòmica Europea per la London School of Economics and Political Science (LSE, 2016) i llicenciada en Economia per la Universitat Pompeu Fabra (UPF, 2007).
La nova etapa a Ivàlua implica un major impuls de l’avaluació de polítiques públiques entre les administracions i entitats del tercer sector de Catalunya i un important creixement de la institució arran de l’augment d’avaluació per part de la Generalitat de Catalunya. En aquesta nova etapa Ivàlua està ben posicionada com a institució de referència en l’anàlisi de polítiques públiques, sustentant la seva activitat en dos pilars fonamentals segons Borrell: el rigor i la incidència. D’altra banda, es treballarà per estrènyer i sistematitzar el vincle amb les universitats catalanes i centres de referència en dades i computació, a la frontera del coneixement i de la innovació metodològica. Al mateix temps, s’impulsarà la projecció institucional d’Ivàlua per ser coneguts i reconeguts per la ciutadania i contribuir al debat dels temes candents d’actualitat.
Projectes Què funciona?
Ivàlua impulsa diverses iniciatives Què funciona? de recull, sistematització i transferència d’evidències sobre quines polítiques són més efectives i eficients en diferents matèries per a apropar-les als gestors públics i informar la presa de decisions de polítiques públiques. A les iniciatives ja en marxa Què funciona contra la Pobresa? Àmbit Pobresa infantil d’Ivàlua, el Departament d’Economia i Finances i UNICEF Comitè Catalunya i Què funciona en gènere i joventut? d’Ivàlua, l’Agència Catalana de Joventut del Departament de Drets Socials i Inclusió que compta amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones (ICD) i del Departament d’Igualtat i Feminisme, aquest 2024 s’han afegit tres més. El projecte Què funciona en cures de llarga durada? està participat per Ivàlua, la Diputació de Barcelona, la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i la Confederació i acaba de presentar la seva primera publicació. El Què funciona en habitatge? està impulsat per Ivàlua, el Departament d’Economia i Finances i el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica. I el Què funciona contra el canvi climàtic? és una iniciativa d’Ivàlua, el Departament d'Economia i Finances i el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica.
Projectes d’impuls de l’avaluació
En l’àmbit de la professionalització de les persones avaluadores, Ivàlua dinamitza i organitza activitats articulades a través de la Xarxa de professionals de l’avaluació i el Banc de professionals de l’avaluació com a punt de trobada per impulsar el coneixement, la compartició d’experiències i el networking. Enguany, el 7 de març es va fer l’AvaluaVespres sobre la legislació per a la pràctica avaluativa establint un diàleg sobre els elements que contribueixen a la institucionalització de l’avaluació.
També per contribuir a l’impuls de l’avaluació es continua dinamitzant conjuntament amb la Universitat Pompeu Fabra, institució membre d’Ivàlua, el Repositori d’avaluacions de polítiques públiques que actualment compta amb 274 avaluacions consultables i que ha rebut 4414 visites en el que va de l’any, un 26% més que durant l'any 2023. Fruit d’aquesta col·laboració. Ivàlua compta amb el suport de dos estudiants en pràctiques d’estudis de ciències polítiques i socials per a ampliar aquest projecte.