El Departament de Justícia impulsa el seu primer pla d’avaluacions per al període 2024-2028
El Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya ha elaborat el seu primer pla d’avaluacions amb una visió integral que engloba totes les polítiques del departament per a un període de 4 anys (2024-2028), amb l’assessorament d’Ivàlua i l’Àrea d’avaluació econòmica de polítiques públiques del Departament d’Economia i Hisenda. A més, el Departament compta amb l’expertesa del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEFJE) i de l’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista, que han elaborat altres estudis i recerques anteriorment, i que participaran en algunes de les avaluacions.
Aquest instrument de planificació de l’avaluació de les polítiques públiques s’emmarca en l’aposta de la Generalitat de Catalunya per l’avaluació de polítiques, en l’àmbit transversal, com a pilar del model de transparència i bon govern de la Generalitat de Catalunya, que va acompanyada de mesures per institucionalitzar l’avaluació al si del Departament, convertint l’avaluació en una cultura i una manera de fer pròpies. Les diverses unitats del Departament han fet un esforç per identificar les polítiques més rellevants del seu àmbit i veure quines decisions estratègiques calia abordar en els pròxims anys. D’aquesta reflexió n’han sortit les deu avaluacions prioritzades.
En conjunt, s’han previst sis avaluacions en l’àmbit d’execució penal, tres en l’àmbit de l’Administració de la justícia, i un en l’àmbit de memòria democràtica. D’entre les diverses avaluacions destaquen les de:
• El Pla pilot de Justícia Restaurativa.
• Els programes de reducció de la incidentalitat als centres penitenciaris.
• El programa temporal de les unitats de valoració forense integral (UVFI) i dels espais de memòria democràtica.