Butlletí de novetats

Març ,2011

Sumari

Novetats d’Ivàlua

Nova guia sobre la metodologia qualitativa aplicada a l’avaluació de polítiques públiques

En el marc de la col·lecció de guies pràctiques sobre avaluació de polítiques públiques, Ivàlua ha editat la Guia pràctica 8. La metodologia qualitativa en l’avaluació de polítiques públiques, redactada per Jordi Sanz, analista d’Ivàlua, i descarregable gratuïtament des del Portal de recursos per a l’avaluació, on també hi podeu trobar les 7 guies prèvies d’aquesta col·lecció. 

Durant els últims vint anys, les experiències d’investigacions qualitatives s’han anat consolidant en camps com la sociologia, l’antropologia, la psicologia o les ciències polítiques. Com a conseqüència, la pràctica de la recerca qualitativa s’ha anat acomodant de forma diferent en cada una de les disciplines tant pel que fa a la seva vessant tant teòrica com metodològica. Aquesta guia pretén donar a conèixer de forma pràctica quines són les principals característiques de la recerca qualitativa, i quin és el seu paper en l’aplicació dels anomenats mètodes mixtos d’avaluacions de polítiques públiques. 

La guia s’estructura en 4 seccions: en la primera es defineix la metodologia qualitativa aplicada a l’avaluació de polítiques públiques; en la segona s’enumeren les tècniques de recollida de dades; en la tercera s’explica pas per pas com portar a terme l’anàlisi de dades qualitatives i, finalment, en la quarta, es fan algunes reflexions sobre aspectes relatius al rigor científic d’aquesta metodologia.

Inici Cicle de Formació en avaluació de polítiques públiques 2011

Per tercer any consecutiu, els dies 22, 24 i 30 de març Ivàlua ha iniciat tres edicions del Cicle de formació en avaluació de polítiques públiques, amb la col·laboració de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya. Des de 2009, i comptant el 75 participants en aquestes 3 noves edicions,  Ivàlua haurà format un total de 260 professionals en els conceptes, mètodes i usos de l’avaluació de polítiques públiques. 

Aquest any el Cicle incorpora com a novetat la participació de professionals del tercer sector social i del sector de la consultoria privada, tot i que els alumnes procedents de les administracions públiques catalanes tenen una presència majoritària. Els perfils professionals inclouen, com en edicions anteriors, càrrecs directius, comandaments i personal tècnic.

Més informació:

Cicle de formació en avaluació de polítiques públiques  

formacio@ivalua.cat

 

Novetats sobre avaluació a Catalunya

AQU Catalunya participa en la formació d'avaluadors de Bòsnia i Hercegovina

L'Agència catalana, membre del consorci TEMPUS: ESABIH (European Standards for Accreditation of Study Programmes in Bosnia and Herzegovina Universities), ha col·laborat en el procés de formació de 50 professors de Bòsnia i Hercegovina que avaluaran una trentena de titulacions per acreditar-les a nivell nacional. Les sessions han tingut lloc a Sarajevo els dies 25 i 26 de març.

AQU Catalunya coordinarà també l'avaluació externa de sis dels programes. En aquesta avaluació hi participaran la Universitat de Heidelberg, la Universitat Catòlica de Lovaina, el Politécnico de Porto i l'Agència de Qualitat de Flandes.

Font:  AQU http://www.aqu.cat/actualitat/noticies/67186044.html

Novetats sobre avaluació al món

Aprovat el Pla d’avaluacions 2011 de l’Agència Estatal d’Avaluació

El Consell de Ministres ha aprovat en la seva reunió de 4 de març de 2011, a proposta del vicepresident tercer del Govern i ministre de Política Territorial i Administració Pública, Manuel Chaves, el Pla de Treball d'avaluació de les polítiques i programes públics, corresponent a 2011, que realitzarà l'Agència Estatal d'Avaluació de les Polítiques Públiques i la Qualitat dels Serveis (AEVAL).

El pla de treball per a aquest any se centrarà en les polítiques aprovades pel Govern per dinamitzar l'economia i agilitzar l'acció pública en la seva relació amb les PIMES. Així, durant 2011 es realitzarà, entre d’altres, una segona fase de l'avaluació de les línies d'ajuda ICO-PIME iniciada el 2010. També, una avaluació sobre els efectes de les mesures de simplificació administrativa en l’àmbit de la creació d'empreses, amb especial atenció a aquelles derivades de la transposició i implementació de la Directiva de Serveis. El Pla d’avaluacions inclou així mateix una avaluació sobre el funcionament i resultats d’una Finestreta Única per al Comerç Exterior de Canàries (VEXCAN). 

Finalment, el Pla preveu l’elaboració d’un informe relatiu a la millora del funcionament de l'Estat autonòmic, centrat a identificar possibles duplicitats, solapaments o ineficiències del sistema, i incloent propostes de millora.

Font: AEVAL http://www.aeval.es/es/la_agencia/planes_de_actuacion/plan_trabajo/Plan_trabajo_2011.html

VII Conferència biennal de la Societat Espanyola d'Avaluació sobre Avaluació de polítiques d’innovació. Màlaga, novembre, 2011

La Societat Espanyola d'Avaluació celebra la seva VII Conferència Biennal el novembre d'aquest any, sobre Avaluació de polítiques d’innovació i es desenvoluparà en el Parc Tecnològic de la ciutat de Màlaga. El motiu central d'aquesta Conferència serà l'Avaluació de polítiques d'innovació, ja que aquestes adquireixen un rol central en tot procés de desenvolupament econòmic. Reflexionar, analitzar, aprofundir i afavorir el debat sobre el disseny de l'avaluació, la participació dels agents implicats en la política, les tècniques més útils en cada cas són objectius de la VII Conferència Biennal de la SEE.

Pot sol·licitar la seva inscripció omplint el document adjunt en aquest enllaç: http://www.sociedadevaluacion.org/website/files/inscripcion.doc

 Font: SEE http://www.sociedadevaluacion.org/website/

Noves adquisicions del Centre de documentació

Avaluació en programes socials

 

Evaluation in the face of uncertainty: anticipating surprise and responding to the inevitable / Morell, Jonathan A. .-- New York: Guilford Press, 2010.

Avaluació en programes socials ; Serveis socials - Avaluació

 

Avaluació - Metodologia

 

La metodologia qualitativa en l'avaluació de polítiques públiques / Sanz, Jordi .-- Barcelona: Ivàlua, 2011.

Avaluació - Metodologia ; Investigació qualitativa - Metodologia