The Basics of project evaluation and lessons learned / Thomas, Willis H. .-- Boca Raton: Taylor and Francis Group, 2012.
Avaluació
Per quart any consecutiu, els dies 20 i 21 de març Ivàlua ha iniciat el Cicle de formació en avaluació de polítiques públiques, que organitza amb la col·laboració de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya. Des de 2009, i comptant els 57 participants d’enguany, Ivàlua haurà format un total de 313 professionals en els conceptes, mètodes i usos de l’avaluació de polítiques públiques.
Es tracta d’un curs introductori a l’avaluació, que s’adreça principalment a càrrecs directius, comandaments i personal tècnic de les administracions i del tercer sector, tot admetent també professionals de consultores privades que treballen per al sector públic.
El Cicle s’estructura en 6 seminaris que, partint d’una visió panoràmica sobre què és i per a què serveix l’avaluació, ofereixen un recorregut per diferents enfocaments d’aquesta i els principals mètodes i tècniques que porten associats: avaluació del disseny dels programes, de la implementació, de l’impacte i avaluació econòmica. El Cicle finalitza amb un taller on s’apliquen els coneixements adquirits als seminaris previs a un cas pràctic.
Més informació:
Cicle de formació en avaluació de polítiques públiques
[email protected]
El passat 21 de març, el Consell Rector d’Ivàlua va aprovar la Memòria d’activitats 2011 de l’Institut, que ja està disponible al portal de recursos per a l’avaluació i a Issuu. Es tracta del tercer balanç d’activitats que presenta Ivàua des que es va posar en funcionament l’any 2008.
El text inclou també una síntesi de les principals actuacions dutes a terme per l’Institut en el període 2008 – 2011, en les línies d’avaluació, formació i recursos, promoció, comunicació de resultats i seguiment de l’avaluació.
El passat 2 de març es va posar en funcionament l'Observatori del Sistema de Salut de Catalunya (OSSC) que vol posar a disposició dels gestors, professionals, investigadors i ciutadans la informació necessària per millorar el coneixement del sector i facilitar l'avaluació, el benchmarking i la presa de decisions.
El web recull els productes que elabora l'Observatori i altres dades, facilitant la localització de la informació en un sol entorn. A més a més, ofereix informació en format de dades obertes i serà el marc on diferents observatoris en l’àmbit de Salut inclouran els seus productes i serveis: l'Observatori d'Innovació en Gestió de la Sanitat a Catalunya, ja en funcionament, l'Observatori de la Prescripció Farmacèutica i l'Observatori dels professionals, de futura creació.
La unitat encarregada de l’Observatori del Sistema de Salut de Catalunya (OSSC) s’ubica a l'Agència d'Informació, Avaluació i Qualitat (AIAQS), que desenvoluparà els seus treballs i encàrrecs en el marc del Pla de Salut 2011-2015.
FONT: AIAQS
El 23 de març, el Govern va analitzar un informe sobre l'avantprojecte de la Llei de Bon Govern i Transparència i va acordar obrir un període de 15 dies d’audiència pública als ciutadans per recollir aportacions al text, el qual es va fer públic el dia 29 de març a través de la web Ministeri de la Presidència amb aquesta finalitat. Durant aquests 15 dies la pàgina web ha rebut gairebé 80.000 visites i els ciutadans han enviat més de 3.600 contribucions.
El document estableix que hi haurà informació d'obligada publicitat administrativa. És a dir, accessible sense necessitat de sol·licitar-la expressament, atès que serà responsabilitat de l’Administració publicar-la a les webs institucionals. Una altra novetat és l'ampliació de la capacitat dels ciutadans per sol·licitar informació a les administracions públiques i el fet que aquestes queden obligades a respondre en un termini d’un mes, ampliable a dos en alguns casos. Les resolucions que deneguin o limitin l’accés hauran de ser motivades, tot i que es contempla la possibilitat que l’Administració no respongui i en aquets cas la sol·licitud s’haurà d’entendre desestimada.
Pel que fa a l’obligació de difondre informes d’avaluació de polítiques públiques, el text no els menciona de forma expressa. La referència més propera es troba a l’article 7, que fa al·lusió a l’obligació de difondre “informació estadística necessària per valorar el grau de compliment i qualitat dels serveis públics que siguin de la seva competència”.
Finalment, el text preveu la modificació del nom i funcions de l’Agencia Estatal de Evaluación de las Políticas Públicas y la Calidad de los Servicios, que passa a denominar-se Agencia Estatal de Transparencia, Evaluación de las Políticas Públicas y Calidad de los Servicios i que passa a tenir entre les seves funcions “la promoció de la transparència de l’activitat pública i la garantia del dret d’accés a la informació”.
El 22 de març va néixer el portal Tuderechoasaber, posat en marxa per Access Info Europe i per la Fundación Civio amb la finalitat d’ajudar els ciutadans a demanar qualsevol informació a una institució pública. El portal és una iniciativa similar a WhatDoTheyKnow.com, un lloc web britànic que s’emmarca en el projecte mySociety, impulsat per l’organització sense ànim de lucre UK Citizens Online Democracy.
L’organització internacional per a la cooperació en avaluació (IOCE) i l’UNICEF,en associació amb el Grup d’Avaluació de Nacions Unides (UNEG), el PNUD i societats internacionals d’avaluació, entre altres entitats, han posat en marxa una iniciativa per promoure l’avaluació mitjançant entitats de la societat civil i xarxes nacionals i regionals d’avaluació. En particular, la iniciativa té per objectiu potenciar la capacitat de les entitats mencionades per influenciar els governants i la ciutadania sobre la necessitat de basar les polítiques públiques en evidències, junt amb criteris d’equitat social i igualtat de gènere. Els instruments d’actuació que preveu la iniciativa inclouen la identificació, documentació i posada en comú de bones pràctiques i lliçons apreses per les xarxes d’avaluació nacionals i regionals, junt amb el suport i assessorament mutu, entre d’altres. Una de les activitats previstes per 2012 és l’organització d’un fòrum internacional sobre la capacitat per a l’avaluació d’entitats de la societat civil.
Més informació: For additional information, please visit www.mymande.org/evalpartners , subscribe to the e-emails notification service available in the website and follow us in Facebook, Twitter, LinkedIn and Google+.
The Basics of project evaluation and lessons learned / Thomas, Willis H. .-- Boca Raton: Taylor and Francis Group, 2012.
Avaluació
Work inequalities in the crisis: evidence from Europe / Vaughan-Whitehead, Daniel, ed. .-- Cheltenham: Edward Elgar Publishing, 2011.
Crisis econòmiques ; Igualtat
Consulting start-up and management: a guide for evaluators and applied researchers / Barrington, Gail V. .-- Los Angeles: Sage, 2012.
Investigació - Avaluació